Zdrowie

Kurkuma zwalcza raka. Poznaj działanie hinduskiej przyprawy.

Przyprawa, barwnik i lekarstwo w jednym. Sprawdź jej zastosowanie i poznaj działanie hinduskiej przyprawy. Skąd w curry ten, jakże lubiany przez nas żółty kolor? To dzięki kurkumie. Ale wesoła kolorystyka curry to zaledwie kropla w morzu możliwości kurkumy. Kurkuma zwalcza raka.

Kurkuma (łac. Curcuma longa)

Pochodząca z Azji południowej roślina wieloletnia z rodziny imbirowatych. Utarta z korzenia tej liściastej rośliny, posiada silny zapach i ostry, palący smak.

Lecznicze właściwości kurkumy

Stosuje się ją m.in.  jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe. Poza tym, zawarte w niej substancje wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, a także coraz częściej docenianie właściwości antynowotworowe.

Hindusi posypują nią nawet plastry opatrunkowe oraz rany – by przyspieszyć proces gojenia. Smarują nią skórę w przypadku chorób skórnych i opłukują  gardło, by wyleczyć zapalenie.

właściwości kurkumy

 

 

Wykorzystywana jest również w leczeniu chorób reumatycznych, przy zwalczaniu kamieni żółciowych oraz w celu wzmocnienia serca, wątroby i układu nerwowego.

Poza tym, kurkuma wykorzystywana jest również do celów pielęgnacyjnych. Młode hinduski, dbające o swoją urodę, smarują twarz maseczką z mleka i kurkumy.

Obecnie trwają badania nad zastosowaniem kurkumy w leczeniu choroby Alzheimera oraz w przeciwdziałaniu nowotworom.

Co ciekawe, naukowcy z University of Texas M.D. Anderson Cancer Center zalecają uzupełnienie diety o kurkumę osobom poddającym się chemioterapii. Na podstawie badań przeprowadzonych przez nich w 2004 na myszach, udowodniono bowiem, ze dodanie kurkumy do chemioterapii sprawia, że jest ona równie skuteczna w zwalczaniu nowotworu, a jednocześnie mniej toksyczna dla chorego. Aktualnie trwają tego typu badania prowadzone na ludziach.

Autor znanej książki pt.: „Antyrak” dr David Servan-Schreiber  wymienia kurkumę jako jeden z głównych składników codziennej diety antynowotworowej, którą sam stosował przez wiele lat, walcząc ze śmiertelnie groźnym nowotworem jakim jest glejak mózgu. Autor podkreśla szczególną rolę kurkuminu, jako najważniejszego związku odpowiedzialnego za działanie przeciwzapalne i ograniczające wzrost wielu rodzajów raka, takich jak: nowotwór okrężnicy, wątroby, żołądka i jajników, a nawet białaczki. Kurkumin oddziałuje również na angiogenezę i zmusza komórki rakowe do obumierania.

„Hindusi spożywają średnio 1,5 do 2 gramów kurkumy dziennie (…) zapadają na raka płuc osiem razy rzadziej niż mieszkańcy krajów zachodnich, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi i dziesięć razy rzadziej na raka nerek.”

Dr David Servan-Schreiber  dodaje również, że spożywanie kurkuminu podczas chemioterapii zwiększa jej skuteczność w walce z rakiem.

zastosowanie kurkumy

Kurkuma w kuchni

Poza zastosowaniem prozdrowotnym, kurkuma używana jest również w kuchni, jako przyprawa nadająca przyprawom intensywny, żółty kolor i łagodny, korzenny smak i zapach. Uatrakcyjnia wygląd przyprawianych nią potraw i pobudza apetyt. Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu, warzyw konserwowanych w occie, jak również potraw z drobiu, mięsa baraniego, łososia i krewetek. Przyprawia się nią również sosy, zupy kremowe, a nawet jajecznicę lub omlet. Ze względu na bardzo intensywny smak, używana powinna być w niewielkich ilościach. Na posiłek dla czterech osób wystarczy więc zaledwie ćwiartka łyżeczki kurkumy.

Aby uzyskać apetyczny, żółty kolor, szczyptę kurkumy można również dodać do ciasta drożdżowego.

W przemyśle spożywczym stosowana jest do zażółcania masła, margaryny i serów.

Piękny wygląd, smak i zdrowie. Któż z nas nie marzy o zatrzymaniu przy sobie tych trzech dobrodziejstw? Teraz realizacja tego marzenia jest w zasięgu ręki. Zachęcam więc do sięgania po kurkumę. Zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce.

Polecamy stosować szczyptę kurkumy do prozdrowotnej pasty Budwig, której głównym zadaniem jest wzmocnienie organizmu i jego ochrona przed nowotworami.

K. Nowotarska

Źródło:

Dr David Servan-Schreiber, Antyrak. Nowy styl Życia, Warszawa 2008.

http://www.gotowanie.v9.pl/przyprawy/kurkuma.php

http://www.poradnia.pl/kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne.html

O autorze

Powiązane artykuły

2 komentarze

  • wstega 2 grudnia 2018 o 18:52

    dla mnie kurkuma to jedna z lepszych przypraw jakie są na świecie. stosuję ją w miarę często w gotowaniu, a ostatnio nawet jako suplement diety. łykam jedną kapsułkę dziennie Kurkumy Herbaya i dzięki niej dbam o mój cały organizm.

    Odpowiedz
  • hanniaaa 10 września 2019 o 19:45

    Teściowa w marcu rozpoczęła walkę z rakiem płuc. Guz o wielkości 11 x 11 x 8 jest na lewym płacie i ma w swoim zakresie aortę. To automatycznie wyklucza ingerencję skalpela. tydzień temu była na piątym naświetlaniu. była bardzo słaba. Apetyt praktycznie znikomy. Sytuacja była bardzo utrudniona ze względu na całkowitą depresję. Praktycznie od dnia, w którym się dowiedziała o swojej chorobie . W szpitalu na onkologii jedna Pani poleciła nam olej CBD 5 % raw,aby podnieść teściową , bo od następnego miesiąca kolejnych pięć naświetleń. Ta życzliwa Pani poleciła nam kupić w Konopnej Farmacji w Poznaniu na Ratajczaka lub zamówić od nich bo mają dużą wiedzę na temat produktów z CBD….. .Nie chciała brać aromatu konopnego więc przemycaliśmy jej w jedzeniu . po 2 tygodniach widzimy już działanie ekstraktu konopnego poprawaiła się witalność apetyt i zaczyna się więcej uśmiechać , przebywać z nami depresja ustępuje .

    Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.